Błonnik w diecie: w jaki sposób i z jakiego powodu go włączamy?

Blogerka kulinarna Jana Duffková prezentuje swoje proste i niewymagające wysiłku

podejście do kwestii wzbogacania rodzinnych posiłków w błonnik. Dlaczego błonnik

jest tak ważny w naszych posiłkach? Zapraszamy do zapoznania się z praktycznymi

wskazówkami w naszym artykule.

Nie jestem taką osobą...

Nie jestem taką osobą, która waży żywność i skupia się na liczeniu spożywanych węglowodanów i innych składników. Dla mnie jedzenie to przyjemność, a gdybym musiała je ciągle analizować, najpewniej nie przynosiłoby mi tyle radości. Jednocześnie nadal podchodzę do tego, co jemy w domu z pewną dozą zdrowego rozsądku. Najważniejszą rzeczą jest dla mnie zapewnienie, aby na naszych talerzach (i w pudełku z przekąskami dla mojego starszego syna) było dużo warzyw, owoców, wysokiej jakości białka i tłuszczów.

Znaczenie błonnika

Spożywamy głównie posiłki z podstawowych składników, przy czym wybierając to, co ląduje na talerzu, zwracam również uwagę na błonnik i probiotyki. Podstawą odporności i ogólnie dobrego zdrowia są zadbane jelita, a tej kwestii błonnik odgrywa ważną rolę:

- wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie,
- pomaga utrzymać równowagę mikroflory jelitowej,
- służy jako „pożywienie” dla probiotyków.

Dla pewności uzupełniam dietę dzieci probiotykami, gdyż czasami trudno jest zapewnić im wystarczającą ilość tych składników w pożywieniu. Starszemu synowi podaję tabletki do żucia BioGaia Protectis, a maluszkowi krople BioGaia Protectis Baby. Z kolei my, dorośli, spożywamy przede wszystkim dużo sfermentowanych produktów mlecznych oraz sfermentowanych warzyw (uwielbiamy koreańskie kimchi) — jadamy je częściej i w większych ilościach.

Jak spożywać wystarczającą ilość błonnika i jakie są jego rodzaje?

Spożywanie wystarczającej ilości błonnika przez całą rodzinę jest o wiele łatwiejsze i bardziej naturalne niż mogłoby się wydawać. Składnik ten można bowiem znaleźć w wielu produktach, a gdy zachowujemy przynajmniej niektóre zasady zdrowego odżywiania, najpewniej nie będzie nam go brakować.

Błonnik dzieli się na dwa rodzaje:
- rozpuszczalny (odżywia probiotyki, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ustabilizować poziom cukru we krwi)
- nierozpuszczalny (stymuluje prawidłową pracę jelit).

Błonnik rozpuszczalny można znaleźć w jabłkach, marchwi, owocach cytrusowych, produktach owsianych, roślinach strączkowych, słodkich ziemniakach czy nasionach, takich jak chia lub len. Z kolei błonnik nierozpuszczalny zawierają produkty pełnoziarniste, orzechy i zielenina, a zwłaszcza skórki owoców i warzyw. Dlatego najlepiej kupować je z dobrych źródeł i unikać ich obierania. Niektóre produkty spożywcze zawierają oba rodzaje błonnika, jak na przykład kalafior, który często spożywamy w domu w różnych odsłonach.

Podsumowanie

Na zakończenie swojej ody do błonnika muszę jeszcze wspomnieć o tym, że spożywanie pokarmów, które zawierają wystarczającą jego ilość, zapewnia mi uczucie sytości na dłuższy czas. To zaś pozwala mi unikać ciągłego podjadania, co w innych okolicznościach jest dla mnie nie lada wyzwaniem.