Mikrobiota jelitowa – rola błonnika i probiotyków

Błonnik i probiotyki

Błonnik pokarmowy jest kluczowym składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w zdrowiu jelit i ogólnym samopoczuciu. Pomimo tego ogromnego znaczenia, wiele osób nie dostrzega jego licznych zalet, takich jak wspomaganie trawienia, wspieranie zdrowej mikrobioty jelitowej i przyczynianie się do ogólnego komfortu.

Błonnik i probiotyki

Błonnik pokarmowy jest kluczowym składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w zdrowiu jelit i ogólnym samopoczuciu. Pomimo tego ogromnego znaczenia, wiele osób nie dostrzega jego licznych zalet, takich jak wspomaganie trawienia, wspieranie zdrowej mikrobioty jelitowej i przyczynianie się do ogólnego komfortu.

Czym jest błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy to rodzaj węglowodanów występujących w roślinach lub dodawanych bezpośrednio do żywności i napojów. W przeciwieństwie do innych węglowodanów błonnik nie może być trawiony przez nasz organizm. Chociaż nie jest rozkładany przez enzymy trawienne, zapewnia liczne korzyści dla prawidłowego trawienia. Niektóre rodzaje błonnika są fermentowane przez bakterie w jelicie grubym, przyczyniając się do stabilnej i dobrze prosperującej mikrobioty jelitowej. Błonnik pomaga również regulować poziom cukru we krwi. Błonnik zwiększa uczucie sytości, pomagając w kontroli wagi.

Wskazówki dotyczące diety bogatej w błonnik

Wprowadzenie błonnika do diety nie musi być skomplikowane. Oto kilka produktów bogatych w błonnik, które warto regularnie spożywać.

  1. Płatki owsiane

Świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Możesz przygotować jogurt z płatkami owsianymi i owocami lub spróbować zrobić własną granolę. 

  1. Chleb pełnoziarnisty

Błonnik znajduje się w zewnętrznych warstwach ziaren.

  1. Warzywa

Brokuły, jarmuż, kalafior i obierki ziemniaków. Możesz spróbować przygotować domowe chipsy ze skórek ziemniaczanych.

  1. Owoce

Maliny, gruszki, skórki jabłek, banany i suszone śliwki. 

  1. Nasiona

Nasiona chia, lnu, dyni i sezamu.

  1. Rośliny strączkowe

Bogate w błonnik, są także doskonałym źródłem białka.

  1. Orzechy

Zdrowa przekąska na każdą porę dnia.

Błonnik i prebiotyki

Niektóre rodzaje błonnika działają jak prebiotyki. Prebiotyki są odporne na niskie pH żołądka oraz enzymy trawienne, dochodzą do jelita grubego, gdzie są fermentowane przez mikroflorę jelitową i wspierają korzystne bakterie jelitowe, takie jak bifidobakterie. To selektywne odżywianie pożytecznych bakterii jelitowych przez prebiotyki sprzyja ich wzrostowi i aktywności.

Podczas gdy większość prebiotyków to rodzaje błonnika, nie wszystkie błonniki są prebiotykami. Typowymi przykładami prebiotyków są: inulina, fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy, skrobia oporna.

Probiotyki BioGaia

Aktywność bakterii jelitowych może być wzmacniana przez włókna prebiotyczne, a ich liczbę można zwiększyć poprzez suplementację bakteriami probiotycznymi. Nasz szczep probiotyczny, Limosilactobacillus reuteri Protectis® (L. reuteri DSM 17938), został klinicznie przebadany i uznany za bezpieczny, jest naturalnego pochodzenia i wykazuje skuteczność w suplementacji mikrobioty jelitowej u dzieci i dorosłych. Mikrobiota jelitowa jest niezbędna nie tylko dla układu trawiennego, ale także dla układu odpornościowego. 

Zadbaj o swoją mikrobiotę jelitową i uzupełnij ją tabletkami do żucia BioGaia Protectis®. Już jedna tabletka dziennie zapewnia dawkę 100 milionów żywych bakterii Limosilactobacillus reuteri Protectis®. Są idealne dla dorosłych, przeznaczone również dla dzieci powyżej 3 lat. Natomiast krople dla niemowląt BioGaia Protectis® Baby są przeznaczone dla najmłodszych. Można je podawać maluszkowi bezpieczne od 1. dnia życia.